Περιληπτική σύνοψη των δρώμενων πριν τις καταθέσεις μαρτύρων Μέρος 1

Στις πρώτες ακροαματικές διαδικασίες, πριν την έναρξη της εξέτασης μαρτύρων,  έλαβαν χώρα πλείστα και σημαντικά γεγονότα, όπως η κατάθεση αιτημάτων από την πλευρά των κατηγορουμένων, οι αποχωρήσεις συντρόφων, η άρνηση δικηγόρων να παραστούν στη δίκη, ο συνεχής διορισμός άλλων από το δικαστήριο, η απεργία πείνας κάποιων κατηγορουμένων, καθώς και διάφορες ενστάσεις, με κυριότερη αυτή για την εξαίρεση των μελών του δικαστηρίου.

 

Όλα αυτά θα τα δούμε με πολύ περιληπτικό τρόπο, έτσι ώστε χωρίς να κουραστούν οι αναγνώστες να έχουν μια γενική άποψη για το τι διαδραματίστηκε στο δικαστήριο εκείνες τις ημέρες.

 

Η Πρόεδρος, αρχικά, διάβασε τη δήλωση αποχώρησης των Αργυρού, Μασούρα, Μητρούσια, Χατζημιχελάκη και Καραγιαννίδη, που έθετε το ζήτημα της κατακράτησης των ταυτοτήτων και της απομαγνητοφώνησης των πρακτικών.

Κάθε κατηγορούμενος σύντροφος, από όσους παρευρίσκοντο προέβη σε τοποθετήσεις γύρω από το ζήτημα του διορισμού δικηγόρων.  Κάποιοι αρνήθηκαν τους διορισμένους, ενώ κάποιοι ζήτησαν προθεσμίες για να συνεννοηθούν με τους δικηγόρους τους. Πιο συγκεκριμένα, η Κ.Καρακατσάνη ζήτησε χρόνο για συννενόηση με τους δικηγόρους της, ο Ν.Βογιατζάκης δήλωσε πως αρνείται το διορισμό δικηγόρων, ενώ ο Ε.Ράλλης ζήτησε διακοπή μιας εβδομάδας για επικοινωνία με τους συνηγόρους του.

Η Πρόεδρος τόνισε πως αποτελεί παράπτωμα η μη αποδοχή του διορισμού.  Πολλοί από τους δικηγόρους αρνήθηκαν  για διάφορους λόγους (λόγοι υγείας, σοβαρά οικογενειακά προβλήματα, επαγγελματικές υποχρεώσεις,  ηλικία, ηθικά διλήμματα κλπ) Η εξέλιξη αυτή οδηγεί την Πρόεδρο μετά από συνεννόηση με τον εισαγγελέα να διατάξει την αποστολή των πρακτικών στον αρμόδιο εισαγγελέα  και στον δικηγορικό σύλλογο για δίωξη των δικηγόρων που αρνούνται να αποδεχτούν τους διορισμούς τους.

Ο Ν.Βογιατζάκης δηλώνει εκ νέου ότι εξακολουθεί να αιτεί όσα έχουν ζητηθεί από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους.  Ο Μ.Γιόσπας ζητάει διακοπή, ενώ ο Ε.Ράλλης ζητάει να σκεφθεί το δικαστήριο τα αιτήματα των κατηγορουμένων. Η Κ.Καρακατσάνη στέλνει υπεύθυνη δήλωση με την οποία ξεκαθαρίζει ότι ζητάει χρονικό περιθώριο για συνεννόηση με τους δικηγόρους της.

Οι διορισμοί συνεχίζονταν, όπως, όμως, και η άρνηση των διορισμένων συνηγόρων να ανταποκριθούν στα καλέσματα του δικαστηρίου.

 

 

Μέσα σε όλα αυτά η κ. Αγγελική Ψυχογιού ζήτησε να μιλήσει σα γονέας στο δικαστήριο. Η Πρόεδρος αρχικώς ήταν αρνητική, αλλά μετά από πίεση, της έδωσε το λόγο. Η κ.Ψυχογιού ζήτησε από το δικαστήριο να δει με κατανόηση τα αιτήματα των κατηγορουμένων. Ήταν φανερό πως η Πρόεδρος δεν είχε τη διάθεση να την αφήσει να πει πολλά…

Κάποια στιγμή το δικαστήριο όρισε εκ νέου ως συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων τους δικούς τους συνηγόρους.

Εκείνες τις ημέρες ξεκίνησε και η απεργία πείνας των Καραγιαννίδη, Μασούρα, Αργυρού και Χατζημιχελάκη.  Η Καρακατσάνη με γραπτή της δήλωση διευκρινίζει ότι δεν αποχώρησε από το δικαστήριο με τους υπόλοιπους, αλλά ότι απομακρύνθηκε βίαια πριν συνεννοηθεί με τους δικηγόρους της.

Μετά από όλα αυτά, η Πρόεδρος ορκίζει τον πρώτο μάρτυρα κατηγορίας.  Στις 4-2 ανακοινώνεται η απεργία πείνας των Καραγιαννίδη, Μασούρα, Αργυρού, Χατζημιχελάκη. Ο Γιόσπας δηλώνει παρών, όπως και οι Ράλλης, Βογιατζάκης, που ,όμως, απέχουν από τη διαδικασία.

Ακολουθεί γραπτή δήλωση της Κ.Καρακατσάνη ότι δεν αποχώρησε από το δικαστήριο με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, αλλά ότι απομακρύνθηκε βιαίως πριν συνεννοηθεί με τους συνηγόρους της και έμαθε από τους γονείς της για τους διορισμένους δικηγόρους. Επιθυμεί διακοπή για εκπροσώπηση της από δικηγόρους που έχουν άλλες υποθέσεις. Η Πρόεδρος τονίζει ότι για υποβολή αιτημάτων πρέπει να είναι η ίδια ή μέσω άλλου μάρτυρα.  Ο υπεύθυνος αστυνομικός πηγαίνει στην Καρακατσάνη και όταν γυρίζει καταθέτει ότι η Καρακατσάνη αρνείται να προσαχθεί.  Τελικά, επιστρέφει και μετά από διαλογικές συζητήσεις η Πρόεδρος μαθαίνει από τον πατέρα της Καρακατσάνη που βρίσκονται οι συνήγοροι Κωνσταντόπουλος Ν και Κωνσταντοπούλου Ζ., οι οποίοι αποσαφηνίζεται πως θα αναλάβουν την υπεράσπιση της Κωνσταντίνας

Στις 7-2 η πλευρά Κων/ λου καταθέτει αίτημα. Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της αγόρευσης…

«Από ανάγνωση πρακτικών δεν υπήρξε ανάκληση των δικηγόρων και δήλωση αποχώρησης από διαδικασία…. Δε θέλω να πω τι ακολούθησε στα κρατητήρια.  Διορίστηκαν συνήγοροι χωρίς διερεύνηση. Προχωρήσατε σε αυτεπάγγελτο διορισμό….Δηλώσαμε ότι ουδέποτε ανεκλήθη η εντολή. Το δικαστήριο απέρριψε αίτηση να ανακληθεί διάταξη σας και η προσφυγή με το δικαιολογητικό ότι δεν προβλέπεται τέτοια προσφυγή. Μας αφαιρέθηκε ο λόγος. Προχωρήσατε σε έκδοση απόφασης και νομιμοποιήσατε το δικαστήριο να προχωρήσει χωρίς κατηγορούμενους και συνηγόρους. ΘΛΙΒΕΡΟ. Μη νόμιμη η απόφαση σας για Καρακατσάνη και παραβιάζει ευθέως το δικαίωμα της να έχει συνήγορο επιλογής της.

Αίτημα. Στις 3/2 η τελική απόφαση δικαστηρίου, αρνηθήκατε παράσταση μας σαν συνηγόρους υπεράσπισης και μας αφαιρέσατε το λόγο.

Μη νόμιμη απόφαση σας για Καρακατσάνη.

Δεν αποδεχόμαστε καταχρηστική άσκηση σε συνήγορο υπεράσπισης.

Ζητάμε να ανακαλέσετε διάταξη αυτεπάγγελτου διορισμού σας και να ακυρώσετε από πρόοδο διαδικασία.

(ζητάει επίσης ακύρωση εξέτασης πρώτου μάρτυρα)

Στις 4-2 έγινε απόπειρα να οδηγηθεί η Καρακατσάνη σε εκ νέου διορισμό μας…»

Ο εισαγγελέας αποφαίνεται ότι όλοι οι κατηγορούμενοι συμφώνησαν με ανακοίνωση Αργυρού. Δεν έγινε ξεκάθαρο, λέει, δεν ήρθαν οι συνήγοροι να το πουν. Και τονίζει πως πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία, ζητώντας να απορριφθεί το αίτημα.

Η Καρακατσάνη ξεκαθαρίζει πως δεν τοποθετήθηκε ποτέ για να πει ότι παύει τους δικηγόρους της, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Προέδρου πως έστειλε γραπτές δηλώσεις που νομίζει πως την κάλυπταν.

Η Κων/λου θέτει ζήτημα βιαιοπραγίας εις βάρος κατηγορουμένων εντός της αιθούσης κατά τη διάρκεια της διακοπής.  Επισημαίνει πως το δικαστήριο δεν διέκοψε για διερεύνηση προθέσεων των κατηγορουμένων, κάνοντας λόγο για μαζικοποίηση τους και όχι για ξεχωριστή εξέταση του καθενός.  Επίσης, καταλογίζει στην έδρα πως αγνοεί τους συνηγόρους, λέγοντας πως έχει προκληθεί αθεράπευτη ακυρότητα.

Το δικαστήριο μετά από διακοπή ανακοινώνει ότι απορρίπτει το αίτημα περί ανάκλησης αυτεπάγγελτων διορισμών συνηγόρων, καθώς και τα αιτήματα για απόλυτη ακυρότητα και 1ου μάρτυρα, ως αβάσιμα. Οι παρεμφερείς αντεγκλήσεις συνεχίστηκαν και άλλο. Κατατίθονται νέα αιτήματα, που γίνονται ξανά απορριπτέα από την έδρα.

Σημαντικό γεγονός αποτέλεσε η προσκόμιση νέων στοιχείων από την πλευρά του δικαστηρίου, συνθήκη που προκάλεσε την αντίδραση της πλευράς Κωνσταντόπουλου, που ισχυρίζεται πως κακώς έκλεισε η ανάκριση εφόσον υπήρχαν και άλλα στοιχεία. Παράλληλα, τονίζει πως κακώς τα dvd δεν είναι τυπωμένα. Μετά από αυτά, καταθέτει αίτημα για διακοπή για να λάβει γνώση η υπεράσπιση των εγγράφων. Ο εισαγγελέας παρεμβαίνει λέγοντας πως τα στοιχεία μπορεί να είναι και υπέρ των κατηγορουμένων, αλλά και πως στη δίκη της 17Ν κατατίθονταν έγγραφα κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας λόγω φόρτου και όγκου των εγγράφων…

 

Στις 10-2 η Πρόεδρος διαβάζει βεβαίωση των Αργυρού, Χατζημιχελάκη, Καραγιαννίδη και Μασούρα πως δεν επιθυμούν να έρθουν στο δικαστήριο.  Ο Αλέξανδρος Μητρούσιας προσέρχεται και δηλώνει πως συνεχίζει να στηρίζει τα αιτήματα για απομαγνητοφώνηση πρακτικών και για τις ταυτότητες. Επίσης, ξεκαθαρίζει πως εμμένει στο δικηγόρο του και πως προχωράει σε αποχή συσσιτίου συμπαραστεκόμενος στους υπόλοιπους.

Ο Ν.Βογιατζάκης με τη σειρά του δηλώνει πως στηρίζει τον αγώνα των υπολοίπων και επιμένει στα αιτήματα τους, παρότι καταλογίζει στο δικαστήριο πως δεν τον λαμβάνει υπόψη.  Ο Ε.Ράλλης εμμένει στα αιτήματα, θεωρώντας τα εφικτά, παρά το ότι το δικαστήριο δε θέλει να τα ικανοποιήσει.

Ο συνήγορος υπεράσπισης Κ.Παπαδάκης θέτει αίτηση εξαίρεσης όλων των μελών του δικαστηρίου, τακτικών και αναπληρωματικών, λόγω υπόνοιας- δυσπιστίας απέναντι τους για έλλειψη αμεροληψίας και ανεξαρτησίας.

Ο Γ.Παπαδάκης καταθέτει κείμενο στο οποίο μεταξύ άλλων αναγράφονται τα εξής.

«Το δικαστήριο σας πειθαναγκάζεται…Δεν είναι δικαστική εξουσία αυτή… Αλλάξατε 3 φορές σε 1 μέρα αποφάσεις σας… Υποχρεώνεστε να ακολουθείτε την αδυναμία πολιτείας… Αρνείστε και τη δική μας χρηματοδότηση απομαγνητοφώνησης πρακτικών… Που είναι η αμεροληψία σας; … Ακολουθείτε την εξουσία. Ο ρόλος του δικαστή είναι άλλος…» Κάνει, δε, αναφορά στην απεργία πείνας, στην οποία έχει προστεθεί και ο Γεράσιμος Τσάκαλος, παρά το γεγονός ότι δε δικάζεται σε αυτή τη δίκη.

Η κ.Δαλιάνη συνυποβάλλει αίτηση και κάνει λόγο για ανεπίτρεπτη συνομολογηθείσα σύμπλευση με την εξουσία.

Η δίκη διακόπτεται, για να εξεταστεί, με άλλη σύνθεση, το αίτημα εξαίρεσης.